Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Batak od utorka počinje peći urugvajski black angus steak odležan 28 dana

batak-angus

Zagrebački lanac roštiljskih restorana Batak u proteklih par godina stalno unapređuje ponudu. Batak, koji sad posluje na petnaest lokacija, razvija se u tri smjera. Prvi je smjer poboljšanje kvalitete sastojaka. Pa tako na Batkove redovite menije od utorka 2. studenog stiže urugvajski, 28 dana suho odležani ribeye steak od black angusa.

adsense_content_v3

Danas smo ga probali i zaista je riječ o prvorazrednom, putrasto mekanom mesu sa snažnim, esencijalnim okusom govedine. Niti jedna zagrebačka roštiljarna nikad nije držala meso tog ranga. Batkovi kuhari moraju paziti da ribeye uvijek peku na najvrućem dijelu grilla, i da ga serviraju na vrućem tanjuru.

batak-buncek

Druga linija razvoja Batka tiče se sezonske orijentacije. Batak u proljeće masovno prodaje šparoge na žaru, u ranu jesen juhu od buče, a sada uoči početka zime, na meni prirodno dolazi buncek s pire krumpirom i kiselim zeljem. Batkov je buncek otkošten, što znači da se gosti srećom ne moraju mučiti s viškom masnoće i vezivnog tkiva. Kremasti pire krumpir dobio je dodatnu teksturu zahvaljujući hrskavoj panceti i prženom luku.

Treći smjer poboljšanja bavi se listom pića: Batak na čaše već toči Fakinovu Malvaziju, Korlate, babić Dalmatian Dog, Galićeve butelje i niz drugih dobrih hrvatskih vina, a sada je na vinsku kartu dodao jako šarmantni Vislanderov Plavac iz 2016. Veseli kad u lokalnoj roštiljarni možete dobiti ozbiljno crno vino s Visa.

batak-desert

Naposljetku, karta deserata obogaćena je kremom od mascarponea sa šlagom i svježim borovnicama; bilo bi dobro kad bi i druge roštiljarne i bistroi trajno eliminirali smrznuto šumsko voće, jer se bobice zbog tanke kožice i iznimno visokog postotka vode ne mogu dobro smrzavati. Bude li se urugvajski odležani steak masovnije prodavao, bit će to početak novih standarda za hrvatske roštiljarne.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Batak od utorka počinje peći urugvajski black angus steak odležan 28 dana

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min